Langkau ke kandungan utama

Semangat baru

Awal tahun 2016 puteri bongsu saya memberi cadangan untuk menunaikan Umrah. Namun pada bulan Disember 2015 selepas majlis kenduri perkahwinan anak kedua, saya telah bersuara kepada isteri untuk menyambung hasrat yang tertangguh sebelum ini.

Ketika usul ini dibincang bersama-sama dalam keluarga maka kami bersetuju untuk mendaftar pergi Umrah pada 31 Mei-10 Jun 2016. Oleh kerana anak sulong yang akan pergi maka anak bongsu saya menjadi topik utama untuk diselesaikan. Akhirnya sama-sama bersetuju untuk menaja si bongsu ni. Sebab dia baru saja bekerja dan simpanannya belum mantap. Kami ada tabung keluarga, maka wang dari tabung itu akan digunakan

Merancang untuk menunaikan umrah bukan perkara yang mudah. Sekadar wang semua orang ada. Tetapi jemputan daripada Allah perkara yang harus kita fikirkan. Saya tidak tenteram selagi tiada bukti dari agensi umrah. Lagi pula visa daripada Arab Saudi menjadi kita suspend. Apa tidaknya, ada kes sehari sebelum tarikh bertolak visa umrah tak dapat. Justeru kita kena banyakkan solat sunat hajat, taubat, duha, tahajut agak Allah membantu.

Kita nak pergi buat ibadat bukan melancong. Justeru panggilan daripada Allah perlu kita fikirkan. Memohon doa adalah perlu agar hasrat kita menjadi kenyataan.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Umrah ni macam melancong ke?

Umrah ni macam melancong ke? Kenapa soalan ini wujud?. Kerana apa, sepanjang saya dan orang lain pergi umrah mereka akan upload berbagai gambar dalam media sosial tempat-tempat yang dilawati.
Umrah mempunyai rukun yang tidak seperti haji. Dalam Umrah rukunnya ialah Niat Ihram, Tawaf, Sai, Tahalul dan Tertib. Tempuh berihram sekitar dua atau tiga jam. Kecuali jika berihram di Bir Ali seandainya jemaah datang dari Madinah sekitar 6-10 jam kena berpantang dalam ihram.

Berikut adalah lokasi Miqat: Miqat Zamani (ﻣﻴﻘﺎﺕ ﺯﻣﺎﻧﻲ) - batas yang ditentukan berdasarkan waktu:Bagi haji, miqat bermula pada bulan Syawal sampai terbit fajar tanggal 10 Zulhijah iaitu ketika ibadah haji dilaksanakan.Bagi umrah pula, miqat zamani bermula pada bila-bila masa sepanjang tahun memandangkan umrah boleh dilakukan pada bila-bila masa.Miqat Makani (ﻣﻴﻘﺎﺕ ﻣﻛﺎﻧﻲ) - batas yang ditentukan berdasarkan tempat:Bagi mereka yang duduk di Makkah, tempat untuk ihram haji adalah Makkah itu sendiri (rumah sendiri). Bagi umr…

Muzium Mekah

Sebelum menunaikan Umrah yang kelima, saya dan rombongan telah dibawa melawat Muzium Mekah yang terletak tidak jauh dari Masjidil Haram. Menarik muzium ini.

Muzium ini menempatkan banyak bahan yang sebelum ini berada di sekitar Kaabah. Misalnya gambar-gambar lama Masjidilharam. Telaga Zam-Zam yang dulunya digunakan secara tradisional. Pengunjung dapat melihat perkembangan Kaabah dari zaman dulu hingga kini.
Bagi saya, muzium ini harus dilawati kerana jika kita berada di kota suci Mekah pada masa ini keadaan amat selesa jika dibanding puluhan tahun dahulu. Ketika zaman keluarga kita sampai di kota Mekah dengan kapal laut waktu itu Mekah tidaklah seperti sekarang.
Saya dan keluarga sempat bergambar di Muzium Kaabah sebagai kenang-kenangan:
Ziarah tempat bersejarah

Ketika berada di Madinah dan Mekah kami sempat dibawa beberapa tempat sejarah yang ada kaitan dengan Rasullullah untuk menyebarkan ajaran Islam.

Tempat-tempat tersebut ialah Perkuburan Baqik yang terletak di sebelah kanan Masjid Nabawi. Bukit Uhud dimana berlakunya Peperangan Uhud bagi menentang tentera khurais yang hendak menyerang Madinah.

Antara tempat lain ialah Masjid Qiblatain, Universiti Madinah, kilang mencetak Quran.