Rabu, 25 Mei 2016

Semangat baru

Awal tahun 2016 puteri bongsu saya memberi cadangan untuk menunaikan Umrah. Namun pada bulan Disember 2015 selepas majlis kenduri perkahwinan anak kedua, saya telah bersuara kepada isteri untuk menyambung hasrat yang tertangguh sebelum ini.

Ketika usul ini dibincang bersama-sama dalam keluarga maka kami bersetuju untuk mendaftar pergi Umrah pada 31 Mei-10 Jun 2016. Oleh kerana anak sulong yang akan pergi maka anak bongsu saya menjadi topik utama untuk diselesaikan. Akhirnya sama-sama bersetuju untuk menaja si bongsu ni. Sebab dia baru saja bekerja dan simpanannya belum mantap. Kami ada tabung keluarga, maka wang dari tabung itu akan digunakan

Merancang untuk menunaikan umrah bukan perkara yang mudah. Sekadar wang semua orang ada. Tetapi jemputan daripada Allah perkara yang harus kita fikirkan. Saya tidak tenteram selagi tiada bukti dari agensi umrah. Lagi pula visa daripada Arab Saudi menjadi kita suspend. Apa tidaknya, ada kes sehari sebelum tarikh bertolak visa umrah tak dapat. Justeru kita kena banyakkan solat sunat hajat, taubat, duha, tahajut agak Allah membantu.

Kita nak pergi buat ibadat bukan melancong. Justeru panggilan daripada Allah perlu kita fikirkan. Memohon doa adalah perlu agar hasrat kita menjadi kenyataan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Membawa Kanak-Kanak Masih Kecil Menunaikan Umrah

Anda merancang membawa anak mengerjakan umrah? Alhamdulillah jika itu niat anda. Peraturannya hampir sama dengan membawa anak ke masjid. ...