Langkau ke kandungan utama

Persahabatan di kota suci

Menjalinkan persahabatan di kota suci Madinah dan Mekah bukanlah sukar. Selain keluarga anda (yang ikut serta) terdapat ahli jemaah yang sama-sama agensi umrah sudah menjadi seperti keluarga sepanjang berada di sana. Malahan dari agensi lain juga begitu ramai.

Sapaan pertama "Malaysia?" kalau kita kata ya dia sambung "dari negeri mana?". Jika dari negara lain mereka begitu gembira bila kita memperkenalkan dari Malaysia. Cuma pertemuan itu ada waktunya berakhir di situ tanpa ada ulangan.

Bersama jemaaah Iraq

Orang arab ni paling mernarik ialah bab sedekah. Bayangkan minyak wangi untuk setitik atau sekali sapuan sudah mampu menjadikan satu sedekah. mereka akan bawa sebotol minyak wangi dan memberikan satu sapuan kepada jemaah. Malahan ia menjadi ikutan pada saya. Jika hendak menyapu minyak wangi ke badan, saya pasti akan memberikans edikit kepada jemaaah disebelah.

Mungkin kerana sifat seorang Jurufoto atau kerana pertama kami menunaikan umrah maka saya banyak mengenali beberapa orang jemaah dari Indonesia, Qatar, Pakistan, Mekah. Oleh kerana diluar ibadah umrah saya sering bertemu mereka ini ketika menunggu masuk waktu solat fardu. Inilah hikmah dan rahmat dari pertemuan di kota suci.

Dari kiri: En Din pensyarah Institut Perguruan Kota Bahru,
Ustaz Wan Noh (mutawif)

Jemaah Umrah dari agensi Al Qud.

Saya dan keluarga

Bersama jemaah Pakistan


Abang Rahim dari Kelantan


Jemaah Malaysia dari Johor

Jemaah Indonesia

Jemaah dari Qatar, seorang pelumba lari 100 meter lompat pagar


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Umrah ni macam melancong ke?

Umrah ni macam melancong ke? Kenapa soalan ini wujud?. Kerana apa, sepanjang saya dan orang lain pergi umrah mereka akan upload berbagai gambar dalam media sosial tempat-tempat yang dilawati.
Umrah mempunyai rukun yang tidak seperti haji. Dalam Umrah rukunnya ialah Niat Ihram, Tawaf, Sai, Tahalul dan Tertib. Tempuh berihram sekitar dua atau tiga jam. Kecuali jika berihram di Bir Ali seandainya jemaah datang dari Madinah sekitar 6-10 jam kena berpantang dalam ihram.

Berikut adalah lokasi Miqat: Miqat Zamani (ﻣﻴﻘﺎﺕ ﺯﻣﺎﻧﻲ) - batas yang ditentukan berdasarkan waktu:Bagi haji, miqat bermula pada bulan Syawal sampai terbit fajar tanggal 10 Zulhijah iaitu ketika ibadah haji dilaksanakan.Bagi umrah pula, miqat zamani bermula pada bila-bila masa sepanjang tahun memandangkan umrah boleh dilakukan pada bila-bila masa.Miqat Makani (ﻣﻴﻘﺎﺕ ﻣﻛﺎﻧﻲ) - batas yang ditentukan berdasarkan tempat:Bagi mereka yang duduk di Makkah, tempat untuk ihram haji adalah Makkah itu sendiri (rumah sendiri). Bagi umr…

Muzium Mekah

Sebelum menunaikan Umrah yang kelima, saya dan rombongan telah dibawa melawat Muzium Mekah yang terletak tidak jauh dari Masjidil Haram. Menarik muzium ini.

Muzium ini menempatkan banyak bahan yang sebelum ini berada di sekitar Kaabah. Misalnya gambar-gambar lama Masjidilharam. Telaga Zam-Zam yang dulunya digunakan secara tradisional. Pengunjung dapat melihat perkembangan Kaabah dari zaman dulu hingga kini.
Bagi saya, muzium ini harus dilawati kerana jika kita berada di kota suci Mekah pada masa ini keadaan amat selesa jika dibanding puluhan tahun dahulu. Ketika zaman keluarga kita sampai di kota Mekah dengan kapal laut waktu itu Mekah tidaklah seperti sekarang.
Saya dan keluarga sempat bergambar di Muzium Kaabah sebagai kenang-kenangan:
Ziarah tempat bersejarah

Ketika berada di Madinah dan Mekah kami sempat dibawa beberapa tempat sejarah yang ada kaitan dengan Rasullullah untuk menyebarkan ajaran Islam.

Tempat-tempat tersebut ialah Perkuburan Baqik yang terletak di sebelah kanan Masjid Nabawi. Bukit Uhud dimana berlakunya Peperangan Uhud bagi menentang tentera khurais yang hendak menyerang Madinah.

Antara tempat lain ialah Masjid Qiblatain, Universiti Madinah, kilang mencetak Quran.