Langkau ke kandungan utama

Pusat informasi MadinahGambaran dari luar
Pusat Informasi Madinah yang terletak disebelah kanan arah qiblat Masjid Nabawi menarik untuk dilawati jika jemaah haji atau umrah berada di sana. Di pusat ini terdapat maklumat perkembangan Islam sejak Rasulullah mengembangkannya. Maklumat grafik mengenai perang Badar, perang Uhud dan peta perjalanan Hijrah Rasululah terdapat di sini. Sekiranya membuat lawatan ke sini pasti kita akan teruja dan bersyukur dengan pengorbanan Rasulullah dan paras sahabat mengembangkan Islam.

Ustaz Wan NohWan Hamzah, Mutawif saya menerangkan
peta laluan hijrah Rasulullah. Beliau lulusan Universiti Madinah merupakan
menantu kepada Allahyarham  Dr. Uthman El-Muhammady 


Pada hemat saya, melihat susunan grafik yang lengkap dan melihat sendiri bentuk geagrafi antara Mekah ke Madinah maka terasa sangat betapa payahnya Rasulullah berhijrah. Mana tidaknya perjalanan darat dengan kenderaan moden mengambil masa 5-6 jam dari dua kita suci ini. Inikan pula dengan kenderaan berkuda atau unta ketika itu. Namun kita yang beriman yakin itulah kuasa Allah yang menentukan segala-galanya.

Di pusat ini terdapat juga grafik mengenai para sahabat Rasulullah yang telah dijamin masuk syurga oleh Baginda.

Sekiranya sudara/i berada di Madinah elok sangat melawat pusat ini yang terletak bersebelahan Masjid Nabawi selain melawat Perkuburan Baqi (Jannatul-Baqī').
Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Umrah ni macam melancong ke?

Umrah ni macam melancong ke? Kenapa soalan ini wujud?. Kerana apa, sepanjang saya dan orang lain pergi umrah mereka akan upload berbagai gambar dalam media sosial tempat-tempat yang dilawati.
Umrah mempunyai rukun yang tidak seperti haji. Dalam Umrah rukunnya ialah Niat Ihram, Tawaf, Sai, Tahalul dan Tertib. Tempuh berihram sekitar dua atau tiga jam. Kecuali jika berihram di Bir Ali seandainya jemaah datang dari Madinah sekitar 6-10 jam kena berpantang dalam ihram.

Berikut adalah lokasi Miqat: Miqat Zamani (ﻣﻴﻘﺎﺕ ﺯﻣﺎﻧﻲ) - batas yang ditentukan berdasarkan waktu:Bagi haji, miqat bermula pada bulan Syawal sampai terbit fajar tanggal 10 Zulhijah iaitu ketika ibadah haji dilaksanakan.Bagi umrah pula, miqat zamani bermula pada bila-bila masa sepanjang tahun memandangkan umrah boleh dilakukan pada bila-bila masa.Miqat Makani (ﻣﻴﻘﺎﺕ ﻣﻛﺎﻧﻲ) - batas yang ditentukan berdasarkan tempat:Bagi mereka yang duduk di Makkah, tempat untuk ihram haji adalah Makkah itu sendiri (rumah sendiri). Bagi umr…

Muzium Mekah

Sebelum menunaikan Umrah yang kelima, saya dan rombongan telah dibawa melawat Muzium Mekah yang terletak tidak jauh dari Masjidil Haram. Menarik muzium ini.

Muzium ini menempatkan banyak bahan yang sebelum ini berada di sekitar Kaabah. Misalnya gambar-gambar lama Masjidilharam. Telaga Zam-Zam yang dulunya digunakan secara tradisional. Pengunjung dapat melihat perkembangan Kaabah dari zaman dulu hingga kini.
Bagi saya, muzium ini harus dilawati kerana jika kita berada di kota suci Mekah pada masa ini keadaan amat selesa jika dibanding puluhan tahun dahulu. Ketika zaman keluarga kita sampai di kota Mekah dengan kapal laut waktu itu Mekah tidaklah seperti sekarang.
Saya dan keluarga sempat bergambar di Muzium Kaabah sebagai kenang-kenangan:
Ziarah tempat bersejarah

Ketika berada di Madinah dan Mekah kami sempat dibawa beberapa tempat sejarah yang ada kaitan dengan Rasullullah untuk menyebarkan ajaran Islam.

Tempat-tempat tersebut ialah Perkuburan Baqik yang terletak di sebelah kanan Masjid Nabawi. Bukit Uhud dimana berlakunya Peperangan Uhud bagi menentang tentera khurais yang hendak menyerang Madinah.

Antara tempat lain ialah Masjid Qiblatain, Universiti Madinah, kilang mencetak Quran.