Isnin, 13 Jun 2016

Pusat informasi MadinahGambaran dari luar
Pusat Informasi Madinah yang terletak disebelah kanan arah qiblat Masjid Nabawi menarik untuk dilawati jika jemaah haji atau umrah berada di sana. Di pusat ini terdapat maklumat perkembangan Islam sejak Rasulullah mengembangkannya. Maklumat grafik mengenai perang Badar, perang Uhud dan peta perjalanan Hijrah Rasululah terdapat di sini. Sekiranya membuat lawatan ke sini pasti kita akan teruja dan bersyukur dengan pengorbanan Rasulullah dan paras sahabat mengembangkan Islam.

Ustaz Wan NohWan Hamzah, Mutawif saya menerangkan
peta laluan hijrah Rasulullah. Beliau lulusan Universiti Madinah merupakan
menantu kepada Allahyarham  Dr. Uthman El-Muhammady 


Pada hemat saya, melihat susunan grafik yang lengkap dan melihat sendiri bentuk geagrafi antara Mekah ke Madinah maka terasa sangat betapa payahnya Rasulullah berhijrah. Mana tidaknya perjalanan darat dengan kenderaan moden mengambil masa 5-6 jam dari dua kita suci ini. Inikan pula dengan kenderaan berkuda atau unta ketika itu. Namun kita yang beriman yakin itulah kuasa Allah yang menentukan segala-galanya.

Di pusat ini terdapat juga grafik mengenai para sahabat Rasulullah yang telah dijamin masuk syurga oleh Baginda.

Sekiranya sudara/i berada di Madinah elok sangat melawat pusat ini yang terletak bersebelahan Masjid Nabawi selain melawat Perkuburan Baqi (Jannatul-Baqī').
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Membawa Kanak-Kanak Masih Kecil Menunaikan Umrah

Anda merancang membawa anak mengerjakan umrah? Alhamdulillah jika itu niat anda. Peraturannya hampir sama dengan membawa anak ke masjid. ...