Langkau ke kandungan utama

Safa Marwah.

Bukit Shafa dan Marwah adalah dua buah bukit yang terletak dekat dengan Ka'bah (Baitullah). Bukit Shafa dan Marwah ini memiliki sejarah yang sangat penting dalam dunia Islam, khususnya dalam pelaksanaan ibadah haji dan umrah. Bukit Shafa dan Marwah yang berjarak sekitar 450 meter itu, menjadi salah satu dari rukun haji dan umrah, yakni melaksanakan Sa'i. (rujukan: Sila klik ).

Selama ini saya ingat Bukit Shafa dan Marwah ini jauh dari Masjidilharam. Tetapi ketika pergi kursus umrah, ustaz telah menunjukkan gambar yang mana menjelaskan bahawa tempat Sa'i ini taklah jauh mana. 

Oleh kerana saya telah terpisah dengan kumpulan umrah dari agensi saya maka saya berusaha sendiri mencari di mana Safa dan Marwah. Dalam hati saya berdoa agar ibadat menjadi mudah. Orang yang berada di kawasan Kaabah jujur. Mereka sedia membantu walaupun tidak bahasa Melayu dan Inggeris. Seorang lelaki berbangsa Pakistan menunjukkan Safa dan Marwah. Selepas meneguk air zam-zam saya membawa diri ke tempat sa'i.

Bagi saya jika melakukan umrah, sa'i merupakan tempat yang kita akan menerima dugaan. Mana tidaknya dengan usia 58 tahun, berjalan sejauh 450 meter pergi balik untuk tujuh kali bukan satu perkara yang mudah. Sekitar 3150 meter hampir 4 kilometer kita kena berjalan. Calang-calang orang pasti kecundang. Tetapi Allah Maha Penyayang. Saya dapat menyelesaikan Sa'i dengan selamat untuk umrah yang pertama ini. Sekitar jam 2.30 pagi telah tamat melakukan Sa'i yang membolehkan saya melakukan tahalul. Sekitar jam 3 pagi saya kembali di depan Kaabah untuk menunaikan solat Subuh.

Kepada jemaah yang tidak mampu tiada masalah kerana kemudahan bersa'i dengan kerusi roda telah tersedia. Bawalah wang untuk tujuan ini. Atau menyewa kerusi roda dengan ditolak oleh waris kita.

Tempat Sa'i ada tiga tingkat. Saya tidak sempat naik ketingkat tiga. Saya hanya menggunakan tingkat bawah dan dua sahaja.

Pengalaman dan ikhtibar yang boleh diambil ketika melakukan ialah peristiwa sayangnya seorang ibu kepada anak Siti Hajar dan Ismail. Sebelum ke Tanah Suci saya ada berpesan kepada isteri bahawa sila hayati pengorbanan itu. Bayangkan Siti Hajar yang mencari air untuk Ismail alam cuaca panas. Sedangkan kita menunaikan rukun umrah dalam bangunan yang berbumbung lagi sejuk.

Tidak dapat hendak dibayangkan pengorbanan ini. Pada masa yang sama Ismail sedang menangis kehausan ditengah panas. Kini sesiapa yang melakukan Sa'i pasti akan melalui detik-detik yang saya maksudkan itu. Berjalan dan berlari-lari anak seperti Siti Hajar. Lari ke Marwah ternampak air, sedangkan itu hanya Fatahmurgana. Lari ke Safa akan nampak air. Sedangkan itu juga Fatahmurgana. Akhirnya tumit Ismail yang sedang menghentak tanah memancutkan air yang kini terkenal dengan air zam-zam dan memberi faedah kepada jutaan umat Islam.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Umrah ni macam melancong ke?

Umrah ni macam melancong ke? Kenapa soalan ini wujud?. Kerana apa, sepanjang saya dan orang lain pergi umrah mereka akan upload berbagai gambar dalam media sosial tempat-tempat yang dilawati.
Umrah mempunyai rukun yang tidak seperti haji. Dalam Umrah rukunnya ialah Niat Ihram, Tawaf, Sai, Tahalul dan Tertib. Tempuh berihram sekitar dua atau tiga jam. Kecuali jika berihram di Bir Ali seandainya jemaah datang dari Madinah sekitar 6-10 jam kena berpantang dalam ihram.

Berikut adalah lokasi Miqat: Miqat Zamani (ﻣﻴﻘﺎﺕ ﺯﻣﺎﻧﻲ) - batas yang ditentukan berdasarkan waktu:Bagi haji, miqat bermula pada bulan Syawal sampai terbit fajar tanggal 10 Zulhijah iaitu ketika ibadah haji dilaksanakan.Bagi umrah pula, miqat zamani bermula pada bila-bila masa sepanjang tahun memandangkan umrah boleh dilakukan pada bila-bila masa.Miqat Makani (ﻣﻴﻘﺎﺕ ﻣﻛﺎﻧﻲ) - batas yang ditentukan berdasarkan tempat:Bagi mereka yang duduk di Makkah, tempat untuk ihram haji adalah Makkah itu sendiri (rumah sendiri). Bagi umr…

Muzium Mekah

Sebelum menunaikan Umrah yang kelima, saya dan rombongan telah dibawa melawat Muzium Mekah yang terletak tidak jauh dari Masjidil Haram. Menarik muzium ini.

Muzium ini menempatkan banyak bahan yang sebelum ini berada di sekitar Kaabah. Misalnya gambar-gambar lama Masjidilharam. Telaga Zam-Zam yang dulunya digunakan secara tradisional. Pengunjung dapat melihat perkembangan Kaabah dari zaman dulu hingga kini.
Bagi saya, muzium ini harus dilawati kerana jika kita berada di kota suci Mekah pada masa ini keadaan amat selesa jika dibanding puluhan tahun dahulu. Ketika zaman keluarga kita sampai di kota Mekah dengan kapal laut waktu itu Mekah tidaklah seperti sekarang.
Saya dan keluarga sempat bergambar di Muzium Kaabah sebagai kenang-kenangan:
Ziarah tempat bersejarah

Ketika berada di Madinah dan Mekah kami sempat dibawa beberapa tempat sejarah yang ada kaitan dengan Rasullullah untuk menyebarkan ajaran Islam.

Tempat-tempat tersebut ialah Perkuburan Baqik yang terletak di sebelah kanan Masjid Nabawi. Bukit Uhud dimana berlakunya Peperangan Uhud bagi menentang tentera khurais yang hendak menyerang Madinah.

Antara tempat lain ialah Masjid Qiblatain, Universiti Madinah, kilang mencetak Quran.